zondag 14 januari 2007

Hoe weet je nu echt of de bevalling begonnen is?

Na weken ongeduldig wachten of het nu eindelijk zo ver is, is het soms toch moeilijk te bepalen of "het" nu echt begonnen is. Als je regelmatig milde weëen hebt, kunnen het ook zogenaamde oefenweëen zijn, maar ook het begin van het 'echte werk'.
Verlies van de slijmpropTijdens de zwangerschap is het nauwe kanaal van de baarmoederhals gevuld met een slijmprop die de baby beschermd tegen infectie. Voordat je gaat bevallen wordt baarmoederhals zachter en komt de slijmprop vrij. Het ziet er slijmerig uit en is rozig en kan vergezeld gaan van wat bloed. Je merkt het niet altijd. Merk je het wel dan weet je dat de bevalling kan nog wat dagen op zich laten wachten, maar het is wel een teken dat het eraan komt. Nog geen reden om de verloskundige te waarschuwen
Je water kan brekenHet kan ook zijn dat de bevalling zich aankondigt door het breken van de vliezen. Het kan komen met een flinke vloedgolf of rustig doordruppelen. Het is belangrijk de kleur van het vruchtwater te bepalen. Het moet helder van kleur zijn. Als dit gebeurt moet je meteen de verloskundige waarschuwen. Je kan ervan uit gaan dat je baby binnen 24 uur geboren zal worden.
De weeën beginnenDe enige manier die zekerheid geeft dat de bevalling begonnen is is dat je weeën hebt die in hevigheid en/of frequentie toenemen. Meestal beginnen de weeën rustig. Er kan wel 20 to 30 minuten tussen zitten, of al snel om de vijf minuten komen en zo doorgaan. In het begin duurt een wee slechts 30 tot 40 seconden, en kan aanvoelen als een sterke maar draaglijk gevoel van samentrekking.
Naarmate de tijd vordert, worden de samentrekkingen heviger, volgen elkaar sneller op en duren langer. Als ze om de vijf minuten komen, en een minuut aanhouden, zijn ze waarschijnlijk al zo hevig dat je moet stoppen met wat je aan het doen bent en je moet concentreren op ontspanning en opvangen van de weeën. Waarschijnlijk heeft de verloskundige aangegeven wanneer je hem of haar moet waarschuwen.

bron: http://www.babyplein.nl/bevalling.asp

Borstvoeding? Natuurlijk!

De natuurlijke voedingsbron voor baby's is moedermelk die door de borsten van de moeder wordt geproduceerd. Steeds wordt door onderzoek bevestigd dat moedermelk de ideale voeding voor de baby is. Het bevat alle voedingsstoffen die de baby nodig heeft in exact de juiste verhouding, met de juiste temperatuur, en altijd vers. Bovendien bevat moedermelk levende cellen en antistoffen die de baby beschermen tegen bacteriën en virussen. Verder stelt men een lichte stijging vast van het IQ (intelligentie quotiënt) van de baby bij langdurige borstvoeding. Ook voor de moeder heeft borstvoeding geven gunstige effecten op de gezondheid, zoals een lagere kans op borstkanker en een sneller herstel van de baarmoeder na de bevalling.
Voor het geven van borstvoeding moet de moeder uiteraard de baby bij zich in de buurt hebben, zeker gedurende de eerste periode. Moedermelk kan natuurlijk ook afgekolfd worden en in een flesje gegeven worden, hoewel aangeraden wordt niet met een flesje te beginnen voordat de baby 4 tot 6 weken oud is en het aan de borst drinken goed onder de knie heeft. Als de baby eenmaal uit een flesje kan drinken, kan de moeder desgewenst uitstapjes maken of aan het werk gaan zonder de baby, terwijl ze gekolfde melk voor de baby achterlaat.
Borstvoeding geven is voor baby en moeder de beste en gemakkelijkste manier van voeden. Borstvoeding geven is natuurlijk, maar moet wel geleerd worden door moeder en kind. Soms komen er problemen voor door slechte begeleiding, zoals tepelkloven door het niet goed aanleggen van de baby. In zo'n geval is het aan te raden een lactatiekundige te laten meekijken.
De borstvoeding moet vanaf de eerste dag goed op gang gebracht worden door de baby de eerste dag(en) heel vaak aan te leggen, soms wel elk uur of elke twee uur. Onder invloed van het zogen komt de borstvoeding dan over het algemeen in de loop van enkele dagen op gang. Als men de melkproductie extra wil stimuleren omdat de baby niet krachtig of vaak genoeg wil zuigen, kan men gaan bijkolven en dit met een lepeltje of spuitje bijgeven. Door op de plas- en poepluiers en het gewicht te letten kan men de groei in de gaten houden terwijl de borstvoeding goed op gang komt. Wanneer de baby niet genoeg aankomt, kan de moeder bijvoeden. Eerste keus is afgekolfde moedermelk van de moeder zelf of van het moedermelk netwerk. Wanneer dit niet beschikbaar is, kan worden bijgevoed met kunstmatige zuigelingenvoeding.

bron: Wikipedia

zondag 7 januari 2007

De 3D echo! ( wat wordt het ? )


Hier dan echt een plaatje :-)
De techniek staat inmiddels dus echt voor niets!
Deze echo is gemaakt bij baby in beeld